Loading...
Семейство

Да накажа ли детето си?

Наказано дете“Причината, поради която дете постъпва лошо или прави пакости винаги е невинна. Обикновено детето е игриво, със свободен дух, но може да бъде изнервено и нещастно. Колкото по – обезпокоително е поведението на едно дете, толкова по – голяма нужда от любов, внимание и разбиране има то.“ Това са думи на Наоми Алдорт – писател, журналист и публичен говорител.

Един от най – ефикасните начини да научите детето си да бъде добро е да се отнасяте към него грижовно и с разбиране. Ако започнете да го наказвате, да крещите или да го удряте, детето ще започне да ви отговаря по същия начин.

Ставате свидетел на това как детето ви удря друго дете или животинче, чупи играчките на приятелчетата си и съвсем съзнателно пишка върху килима. Това са моменти, в които вие като родител трябва да запазите самообладание и да се опитате да разберете от къде е продиктувано това поведение. Какво подтиква детето ви към такива действия. Разберете, че наказанието единствено ще влоши положението, то няма да ви помогне.

Всъщност изследванията сочат, че наказваните деца отвръщат с още по – голямо неподчинение. Това е защитна реакция, която се проявява и като ярост. Децата бързо забравят лошото си поведение, което ги е довело до наказание. Това което остава в съзнанието им обаче е неприятното чувство, което са изпитали от порицаването и ясно съзнават, че вие – родителя сте причината за това. Метода с наказанията по скоро учи децата да лъжат или да не наричат нещата с истинските им имена. Това малко по малко започва да руши връзката на детето с майката или бащата и след известно време тя се прекъсва напълно.

 За да възпитавате детето си добре, вие самите трябва да бъдете пример за подражание.

Игра с дететоКонтролирайте собствените си емоции – това е един ефективен начин децата да започнат да правят същото. Когато се разстроени или изнервени не го показвайте пред тях. Дори и да виждате, че детето ви е с лош характер, се дръжте така сякаш не е. Не изпускайте нервите си, защото рискувате да кажете и направите неща, за които ще съжалявате, а децата ви ще приемат буквално.

Обръщайте повече внимание на децата си, дори и да сте  много заети. Може да работите на две места да се грижите за две или три деца, да вършите цялата домакинска работа сами, но винаги намирайте време да поговорите и да се забавлявате с детето си. Правете го всеки ден. Подрастващите усещат любовта ви, но имат нужда тя да им бъде показвана всеки ден, това ги прави по – сигурни и уверени.

 Награждавайте децата си винаги когато са се справили с дадена задача. Това ще засили стремежа им да се справят все по – добре и по – добре. Ако им покажете разочарованието си, въпреки техните старания, рискувате да ги превърнете в апатични и блуждаещи. Виждайки затрудненията, които имат винаги им подавайте ръка, помагайте им, показвайте им, че вие сте с тях във всяко едно начинание.

За да бъдете добър родител трябва да бъдете търпелив преди всичко. Вие сте връзката невръстните деца със заобикалящия ги свят. Бъдете техният светъл лъч!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса