Loading...
Семейство

Как да предпазим децата от дехидратация и прегряване в горещите дни

дехидратацияС горещите летни дни идват и дългите часове на игра за децата. Това е едно истинско удоволствие за тях, но ние като родители имаме своите основателни притеснения. Температурите навън особено по обяд са изключително високи и могат да навредят сериозно на малчуганите. Дехидратацията и прегряването на детския организъм са най – честите проблеми, с които се сблъсква всеки един неподготвен родител през лятото.

Ако не сте съвсем наясно как точно да предпазите детето си сте попаднали на правилното място. В следващите редове ще обясним подробно какво представляват дехидратацията и прегряването, както и как да ги предотвратите.

Какво е дехидратация

Дехидратацията или обезводняването най – просто казано е налице тогава, когато количеството вода, което напуска тялото чрез потене, уриниране, дишане и други процеси е по – голямо от количеството течности които се приемат.

Признаци и симптоми на дехидратация

Може да разберете, че вашето дете или вие самите сте дехидратирани, когато усещате чувство на жажда по – силно от обикновено. Друг симптом на обезводняването е тъмно жълтия цвят на урината която отделяте. Сухота в устната кухина, липса на потене и намалено уриниране, отпадналост главоболие. Ако някои от тези признаци са налице, то и дехидратацията е факт.

Как да се справите с дехидратацията

Обезводняването обикновено се появява постепенно. За да предпазите децата от загубата на течности е нужно да ги подсещате да пият повече вода, както и други течности през деня. Увеличаване приема на плодове и зеленчуци също може да предпази крехкото детско тяло от обезводняване.

Избягвайте най – горещите часове на деня от 11: 30 до 17 :00, те са изключително опасни за децата и не само. Това са часовете в които горещината е най – голяма и продължителното излагане на слънце може да доведе и до прегряване.

Какво представлява топлинния удар

Топлинен удар е налице при силно прегряване на тялото вследствие на високата температура на околната среда. Нарушената терморегулация се появява вследствие забавено или прекратено отделяне на пот от тялото. При наличие на топлинен удар се наблюдава прегряване на вътрешните органи, като някои от тях дори могат да спрат да работят. В такъв случай краят може да бъде фатален.

Как да действате при наличие на топлинен удар

Ако забележите, че детето ви е „прегряло“ възможно най – бързо го отведете в прохладно помещение с приток на свеж въздух. Премахването на дрехите от тялото също помага в подобен момент. Трябва да започне незабавен прием на охладени, но прекалено студени течности, за да може целия организъм постепенно да възвърне нормалната си телесна температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса