Loading...
Семейство

Детето ми е пристрастено към интернет. Какво да направя?

интернет зависимостДецата на възраст между 8 и 18 години прекарват средно по 44, 5 часа на седмица пред компютъра, а родителите са все по – загрижени за това, че технологиите отдръпват децата им от реалния живот. Близо 23 % от младите хора си признават, че се чувстват пристрастени към различни игри или социални мрежи в интернет пространството.

Според проучване на американски лекари всеки десети подрастващ е пристрастен геймър, което се отразява на училищния процес, взаимоотношенията в семейството, и промяна на възприятията спрямо заобикалящия свят.

Интернет пристрастяването е повод за нарастващо безпокойство. Онлайн достъпът е много важна част от съвременния свят и важен инструмент в образованието на нашите деца. В допълнение интернет е една доста забавна и богата на информация среда. С едно щракване на мишката нашите деца могат да се принесат в един различен свят, където проблемите от ежедневието не съществуват. Подобно на пристрастяването към наркотици или алкохол, интернет също предлага на подрастващите едно измамно бягство от стреса и напрегнатата среда, в която живеят.

Децата които нямат достатъчно обгрижване от страна на родителите си, които са пренебрегвани и недооценени са тези, които най – често страдат от различни зависимости, включително и зависимостта към интернет. Тъй като те се чувстват отчуждени, отхвърлени и неспособни да създават нови социални контакти прибягват към методи и средства, с които това е много по – лесно. Създават една илюзорна представа за себе си и света около тях и започват да живеят в една лъжа.

Kакво могат и трябва да направят родителите?

Като начало от съществено значение е да представите пред детето си единна позиция относно създалата се ситуация. Обсъдете ситуацията и ако е необходимо направете и компромис със собствените си желания в името на добрия резултат. В никакъв случай не се налагайте, това ще предизвика агресивна реакция от страна на детето, но и не отстъпвайте от позицията си. С думи трябва го да убедите защо часовете наред пред компютъра са вредни за него и какви са последиците от това.

В семействата с един родител ситуацията е малко по – сложна, защото е почти сигурно, че момента в който наложите вето над компютъра ще срещнете мощен изблик на емоции, които определено няма да бъдат от радост. Това ще накара детето ви да се почувства така сякаш го ограбвате или наказвате. Запазете самообладание и му обяснете как се чувствате вие в тази ситуация и защо смятате, че е необходимо да се вземат конкретни мерки. Не ограничавайте достъпа до интернет напълно, намалете го наполовина. Опитайте се да заангажирате вниманието на детето си с повече време прекарано в компанията ви, не го карайте да се чувства самотно и нежелано, а същото време и наказано.

Не правете грешката на много родители, които се ядосват осъзнавайки пристрастяването на детето си към интернет и за наказание го лишават от какъвто и да е било достъп до компютъра. Това ще влоши ситуацията и ще отблъсне детето от вас. Не забравяйте, че все пак вие сте причината да се стигне до тук, колкото и да не ви се иска да си го признаете.

Бъдете търпеливи, ако сте установили, че в семейството ви има подобен проблем, проявете разбиране и ежедневно показвайте любовта си към вашето дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса