Loading...
Облекло

История на бялата булчинска рокля

булчински роклиБялото отдавна е прието, като традиционен цвят за булчинските рокли, но те не винаги са били бели. Сватбата на кралица Виктория с братовчед ѝ Алберт фон Сакс – Кобург през 1840 г. оказва най – голямо влияние относно цвета на булчинската рокля, защото кралицата избира именно белия свят за сватбените си одежди. Въпреки, че след това булките продължавали да се омъжват с рокли в различни цветове, бялото било определено, като най – подходящ цвят. Той бил символ на невинност, чистота, неопетнено сърце, което не се е променило и до наши дни.

Индустриалната революция също е една от причините бялата булчинска рокля да стане известна в цял свят. С навлизането на универсалните магазини през 1980 г. мечтата на всяко момиче да се омъжи в чисто нова бяла рокля започнала да се превръща в реалност. Известен за времето си вестник твърдял, че сватбената рокля традиционно е бяла от незапомнени времена, което не е съвсем вярно имайки се предвид, че първата ѝ поява е през 1840 г.

Въпреки, че белите булчински рокли набират популярност много бързо, голяма част от булките предпочитали и в този важен момент да останат практични. Те избирали такива материали и цветове за роклите си, че да бъде възможно ползването им и след самия сватбен ден.

Модата ставала все по – екстравагантна с годините и това продължава до избухването на Първата световна война. По това време жените започнали да заемат различно положение в обществото. Вече били много по – самостоятелни и техния глас започнал да се чува. С началото на женската еманципация се променила и модата при булчинските рокли, като за първи път се появила и бяла булчинска рокля с дължина до коленете. Тази дързост била непозната до този момент, но именно тя дава началния тласък на една съвсем нова модна линия при сватбените рокли.

След войната големите сватби мечта вдъхновени от Викторианската епоха започнали да се превръщат в реалност. Бракът на Грейс Кели с принца на Монако бил придружен с величествена бяла рокля от дантела. Това било едно от последните събития затвърдило схващането, че булката трябва да бъде облечена в цвета на невинността и чистотата.

В наши дни тази традиция все още се спазва, но не липсват изключения. Много булки предпочитат да подчертаят своята индивидуалност, като умишлено избягват белия цвят. В това няма нищо лошо разбира се. Сватбата е денят в който трябва да се съобразявате само и единствено с вашите лични предпочитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса