Loading...
ТялоХрана

Какви хранителни добавки използват различните групи трениращи

Всеки един от Вас има любим сезон нали?

Над 75% ще си помислят първо за лятото. О , да любимото ни лято. Искаме да влезем в режим искаме да сме на плажа под чадъра с коктейл в ръка. Искаме да свалим излишните килограми натрупани през студените месеци. Искаме да сме енергични и още много други. Да не звучим като рекламен блок. Нали знаем , че за всеки проблем си има решение. Всяко искам се равнява на имам желание и ще го направя.

Ще започнем с интензивни тренировки в любимата ни фитнес зала, тичайки навън, хранителен режим. До тук отлична работа. Ако наистина ИСКАМЕ да захраним мускулите и тъканите, освен изброените неща имаме нужда от допълнителна и задължителна помощ. Вече се досещате нали?

Да, имаме победител. В тези моменти се обръщаме към хранителните и фитнес добавки. Не, не си правете асоциация , че всичко което е в прахообразно състояние е вредно.

Същността на хранителните добавки, начинът по който се създават и въздействието им върху организма са съвсем различни от тези на анаболните стероиди и нямат нищо общо с тях. Категорията на спортните добавки съдържа много голям набор от продукти, с различно предназначение.

За да Ви е по лесно да направите своят избор за покупка ще изброим видовете добавки , класифицирайки ги:

Добавките са средство, което подпомага трениращия в неговите усилия да постига конкретни резултати и да отбелязва напредък. Някои добавки имат универсален характер, и подобно на храната и съня, те са подходящи за всякакъв тип натоварвания. Други имат свои конкретни предимства и използването им за конкретни цели би дало по-ползотворни резултати.

Физическите натоварвания върху тялото се различават коренно в зависимост от методиките и системите, които се използват. Въздействието спрямо мускулните влакна, централната нервна система и сърдечния пулс оказват влияние при възстановителните процеси. Най-общо можем да разграничим типовете тренировки на бодибилдърски , силови, кардио и кросфит.

Универсални средства за възстановяване

Протеинът, независимо дали е под формата на суроватъчен, млечен, яйчен, казеин или протеинова матрица. Протеинът е жизненоважен за възстановителните процеси в тялото и е подходящ за употреба от всеки. Може да се приема във всеки период, независимо дали не тренираш, сега започваш с тренировките или имаш дългогодишен спортен стаж.

Никога не е излишно да изпием и по някой протеинов шейк след няколко часа в залата.

Креатинът е друга добавка, която има универсално действие. Той влияе върху абсолютната сила, силовата издръжливост, върху аеробната издръжливост, когато е в комбинация с други вещества като бета-аланин. Креатинът има положителни страни и за любителите на бодибилдинга, които целят покачване на мускулна маса.

Най-накрая към тази група може да причислим рибеното масло като най-добрия източник на омега-3 мастни киселини. Важността на омега 3 киселините са част от нормалната ни диета. Освен , че засилват имунитета на тялото и подкрепят работата на мозъка , те подпомагат за свалянето на мазнини.

Добавки за бодибилдъри

Бодибилдърските тренировки се отличават с тренирането по седмичен сплит, като в един ден се тренират една или две мускулни групи с по няколко упражнения, при сравнително висок обем.

Левцинът е аминокиселината, която въздейства в най-голяма степен върху мускулния протеинов синтез. Левцинът засилва анаболните процеси чрез въздействието върху mTOR механизма.

BCAA аминокиселини – Аминокиселините с разклонена верига (ВСАА) са едни от най важните и често пропускани компоненти при редовния и интензивен спорт. Приемът им значително намалява болките след упражненуя , скъсява периода на възстановяване и помага на тялото да гори повече мазнини.

Креатинин – това е натурална субстанция , която се съдържа в различни видове месо. Добавянето му към диетатани осигурява повече сила , повече приток на вода към мускулите и помага за по –бързото трупане на чиста мускулна маса. За да си набавиш 5 г креатин от храната, което е една стандартна доза като хранителна добавка, трябва да ядеш всеки ден около 1 кг месо. Не звучи много лесно, нали?

Научно доказано е че добавен левцин, заедно с протеин и въглехидрати засилва повече протеиновия синтез, отколкото прием само на протеин и въглехидрати след тренировка. Препоръчва се прием на левцин с въглехидрати, суроватъчен протеин или тяхната комбинация, поради това, че той не е толкова ефективен в отстъствието на инсулин. Прием на въглехидрати, протеин и левцин след тренировка спомагат за отделянето на инсулин, към протеиновия шейк могат да се добавят допълнителни вещества.

Алфа-липоевата киселина, която е известна като един от най-добрите стимулатори на инсулиновата чувствителност. Алфа-липоевата киселина оказва благоприятно действие при завишен прием на въглехидрати след тренировка или при обилен въглехидратен прием през целия ден, типичен за бодибилдърите.

Подходящи предтренировъчни стимулаторите са  азотен оксид. Такива са аргинин и орнитин, които при самостоятелен прием не демонстрират положителни резултати в сравнение с комбинирания им прием, който оказва въздействие върху силата и спортното представяне.

Друга добавка, която стимулира азотния оксид и вазодилацията по време на тренировка е цитрулин малат, като при прием на цитрулин нивата на аргинин в тялото се увеличават повече, отколкото при прием на аргинин. Цитрулин малат също така влияе върху силата и издръжливостта при анаеробните тренировки, като успява успешно да намали умората в рамките на 48 часа след тренировка.

Добавки за кардио тренировки

Имат различна цел, съпоставено със силовите тренировки. Освен че се натоварват различни мускулни влакна, времето на натоварване и сърдечната функция се различават. В тази група тренировки спадат не само бяганията на дълги разстояния, но и колоездене, плуване, аеробика и други.

С цел увеличаване на издръжливостта, любителите на кардио тренировките могат да изберат сред голямо разнообразие от билки, изотонични напитки и аминокиселини. Не се препоръчва прием на високи дози стимуланти като кофеин, синефрин, йохимбин, поради отрицателното им влияние върху пулса при някои хора. Цитрулин малат е една от аминокиселините, която спомага за синтеза на АТФ, намалява мускулната умора, спомага за възстановяването на фосфокреатина в мускулите и увеличава аеробната издръжливост. Изключително ценно качество е способността на цитрулин малат да регулира умората в дните след тежко физическо натоварване. Препоръчват се дози от минимум 6 грама дневно.

Бета-аланинът е натурална бета аминокиселина, която не е есенциална за тялото. Основният продукт на бета-аланина, карнозинът, се съдържа в значителни количества в мускулната тъкан, и по-точно в тип 2 мускулните фибри.Това са така наречените анаеробни мускулни влакна, отговорни за сила, мощност и бързина.

В природата и двете аминокиселини се срещат в храната. Тауринът се синтезира по-лесно в човешкото тяло, но много често се проявява дефицит, най-вече поради консумацията на бедни на таурин храни. Това по-често се среща при вегетарианците и веганите, защото най-богатите на таурин храни са месото, млечните продукти и яйцата.

Бета-аланинът се образува по-трудно в човешкото тяло, затова основният негов източник е храната. Най-богатите източници на бета-аланин са месото (особено телешкото) и рибата. Интересно е да се отбележи, че месото е богат източник както на бета-аланин, така и на таурин.

Ето колко важна част е приема и на месо. Именно, без използването на медицински термини разбрахте всичко и придобихте нови знания.

Фактори при избора на хранителна добавка в спорта: – степен на подготовка, аматьорски и професионален спорт; – честота и интезивност на натоварването; – възрастова група; – начин на живот; – хранителен режим; – заболявания; – прием на лекарствени продукти; – прием на други хранителни добавки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса