Loading...
Дом

Подходящото облекло за интервю — как да изберем?

Избор на облекло

Избор на облекло

Интервюто за работа е едно от най-важните неща при търсенето на нова работа. Тук първото впечатление е най-важно и е от  голямо значение да направите добро впечатление на работодателите. Може да сте изключителна като професионалист в работата си, но появите ли се с изцапан панталон, или измачкано сако, шансовете ви да спечелите желания пост значително намаляват. Затова ви предлагаме няколко съвета как да изберете най-подходящото облекло при интервю за работа.

Най-важния въпрос, който трябва да си зададете при избора на облекло за работа е „Как искам да се представя пред потенциалния си работодател, когато вляза за интервю?“. Че сте сериозен и енергиен човек, заслужаващ доверие, настроен за дългосрочни отношения с компанията? Ок. Нужно е само да го изразите с помощта на дрехите, аксесоарите и другите традиционни “инструменти” на външния вид.

събеседване

Деловият костюм внушава доверие

Костюмът ще ви спаси във всички случаи. Той е най-практичния стил облекло, подходящ за всякакви  ситуации. Ако кандидатствате за работа в банка, адвокатска кантора, застрахователна компания или дори за най-обикновен пост на административен асистент, заложете на деловия костюм.

Дори да знаете, че за бъдещата ви работа няма да е необходим дрескод, препоръчително е да се придържате към класическия стил.

Пола до коляното, или прав панталон, сако, бяла блуза с яка и много дискретни бижута. Залагайте на цветове и материи, които не се влияят от модните тенденции и са в неутралната гама—тъмносиньо, асфалтовочерно, сиво — за плътни костюми и свети пастелни тонове за ризи и блузи от естествени тъкани.

Чистотата е на първо място

Задължително облечете за интервю чисти и спретнати дрехи. Не си мислете, че никой няма да забележи малкото петно на ръба на полата ви, или че сакото ви е с измачкана или маншети.

Същото важи и лака за нокти. Използвайте безцветен лак или с мек розов цвят, наподобяващ естествения лак за нокти, вместо ярките цветове, или още по-лошо—неоновите и сребристи палитри, с които може да сте хит в дискотеката, но не и по време на интервю. Убедете се също така, че маникюрът ви е изряден, а лакът ви не е повреден.

прическа

Парфюм и прическа

Изборът на парфюм е изключително деликатен въпрос, към който трябва да се подхожда с особено внимание. Ако искате да спечелите работодателя си заложете на свеж парфюм с цитрусов или лимонов аромат. Той винаги е печелившо решение.

Свободно веещите се къдрици също не са за препоръчване—направете си елегантна и стилна прическа, която лесно да се поддържа и да ви придава сериозен и зрял вид. В случай, че имате дълга коса, вместо да я хващате на опашка си направете кок.

аксесоарите

Не прекалявайте с аксесоарите

Заложете само на един аксесоар, който да играе с вас, а не срещу вас, съветват експерти. В такива случаи най-подходящо е шалче, семпло колие или най-добре брошка на костюма.

Всъщност, най-важното правило е да съчетавате аксесоарите така, че да подхождат на позицията, за която кандидатствате. Така например, ако сте на интервю за работа като административен асистент или стажант, забравете за любимия си Ролекс. Но ако кандидатствате за по-висока позиция—ръководител отдел или катедра, добре е да заложите на скъп костюм и аксесоар, дори ако не е съвсем по вкуса ви.

Не пропускайте и малките детайли като чорапогащите и обувките. Дори и през лятото добро впечатление прави, ако носите чорапогащи. А ако обувките ви са затворени отпред—двойно одобрение.

И един допълнителен съвет. Без значение за каква позиция кандидатствате, проучете добре компанията, в която планирате да работите. Ако планирате да работите в голяма, международна компания, обърнете внимание дали в нея се прилага стандарт SA 8000. Компаниите стандартизирани по него водят социално-ориентирана политика, съобразена с правата на служителите. Те са въвели система гарантираща здравето и безопасността по време на работа, уважават правото за организиране и членуване в профсъюзи, а също така водят политика срещу дискриминацията и всякакви форми на психически, физически или вербален тормоз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса