Loading...
Дом

Съвети при избора на матрак

матрациПовечето от нас не обръщат достатъчно внимание при избора на матрак, което е грешка имайки предвид колко време прекарваме върху него. Около една трета от живота си човек спи, и както сами разбирате това се случва върху матрак. Въпреки цялото време прекарано в леглото много от нас не се замислят достатъчно удобен ли е матрака до момента, в който пружините не изскочат и започнат да ни пречат на съня. Качествената почивка и здравия сън се определят от качеството на матрака. За да се чувстваме добре отпочинали и заредени с енергия е важно да спим върху удобни матраци, а за да се случи това е необходимо да направим правилен избор, когато ги купуваме. Основните характеристики, на които е необходимо да обърнем внимание са: твърдост, тип и размер.

Твърдост на матрака

Когато става дума за твърдост на матрака не се заблуждавайте, че меките и пухкави са най – удобни. Напротив, когато опората на тялото е слаба е напълно възможно да се появят болки в мускулите, врата и гръбнака. Уверете се, че матрака, към който се насочвате е достатъчно твърд, но не прекалено. Проверете за различни видоизменения, като подутини, вдлъбнатини и неравности. Прекалено твърдите матраци оказват натиск върху опорните точки в тялото – рамене, таз, бедра. Ако спите на такъв определено ще се събуждате с болки в тялото. За спокоен и здрав сън изберете матрак с умерена твърдост, който служи за опора на тялото и следва извивките му.

Имайте предвид, че матракът не трае вечно. Постепенно с течение на времето твърдостта му се губи и опората на тялото намалява. Средно използваемостта на матрака трябва да трае 10 години, но често те се ползват доста по – дълго. Веднъж появят ли се неравности вие рискувате здравия си сън. За да не стига до там е нужна своевременната му подмяна.

Видове матраци

На пазара се предлагат доста видове матраци, ние ще обърнем внимание на основните

Матраци с полиуретанова пяна (дунапренови): този вид разполага с различни степени на твърдост, но често при сън създават усещане за горещина. Това се получава, защото материалът, от който е изработен матрака не „диша“ достатъчно добре и въздуха не успява да преминава през него, за да регулира температурата.

Латексови матраци: голям процент от тях са изградени от изкуствен каучук, но този материал има едно огромно предимство спрямо другите. Когато спите с друг човек, при движение на тялото му вие не усещате нищо и сънят ви не се прекъсва. Латексовите матраци имат способността да се нагодят към формата на тялото, като му осигуряват необходимата опора.

Матраци с мемори пяна: структура изработена от експертите на НАСА жъне големи успехи сред потребителите. Ролята на тази пяна е да разпределя тежестта на тялото равномерно по цялата повърхност. Когато сменяте положението на тялото си по време на сън пяната възвръща първоначалната си форма. Точно тази гъвкавост на материала предоставя пълен релакс и спокоен сън.

Размери

Освен вида и твърдостта на матрака е необходимо да обърнете особено внимание и на размера. Правилото е : „Колкото по – голям, толкова по – добре!“ А това е така, защото ще избегнете борбата за територия с партньора си. Имайки предвид, че по време на сън тялото променя позицията си средно между 20 и 30 пъти е нужно да имате достатъчно пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса