Loading...
Храна

Съвети за здравословно хранене

Здравословно храненеВсе повече хора се решават да направят стъпка към здравословното хранене и здравословният начин на живот. Защо? Вероятно всеки един рано или късно осъзнава вредата от приема на газирани напитки, хранене в заведения за „Фаст Фyyд“, и почти никакво движение. Човек трябва да има култура на хранене и ясно трябва да осъзнава вредите и ползите за организма си от приема на един или друг вид хранителни продукти.

Свидетели сме на национално затлъстяване, което в последните години надхвърля всички досегашни процентни съотношения. Живеем забързан и напрегнат живот, и все по – често прибягваме до полуфабрикати и заведения за бързо хранене. Това практично решение за бърза вечеря, всъщност се превръща във вреден и системен навик. Обикновено осъзнаваме това, едва когато здравословното ни състояние се влоши, и се наложи да посетим лекарския кабинет.

За да се води здравословен начин на живот, не е необходимо да разполагате с повече средства, не е нужно да прекарвате цяло денонощие в кухнята готвейки, не е нужно да купувате специални готварски книги, или да следите кулинарни предавания. Не! Единственото нещо, което се иска от вас е да имате желание!

Предлагаме ви няколко съвета, които са лесни за изпълнение и са първата крачка към здравословния начин на живот.

Първо: храненията трябва да бъдат най – малко три пъти в рамките на един ден, казваме най – малко. Сега вие най – вероятно си казвате „Е, аз ако ям по пет пъти на ден, ще кача 10 килограма за по – малко от месец!“ Грешка! Груба грешка, спрете да си представяте купища храна, когато ви казваме, че трябва да хапвате по – често. Това, което искаме да ви кажем, е че всеки път, когато почувствате лек глад трябва да хапвате един плод, зеленчук, пълнозърнести бисквитки, и подобни. Далеч от здравословно е преяждането по пет пъти на ден.

Второ: избягвайте храната богата на въглехидрати. Наясно сме, че повечето жени си мислят, че не могат да оцелеят дори и ден, ако не хапнат парченце шоколад. Е, няма да ви спрем, но ще ви препоръчаме да си доставяте това удоволствие най – късно след обяда. Консумирането на сладкиши вечер, не е препоръчително. Избягвайте прекалено мазното месо и колбасите.

Трето: опитайте се да ограничите газираните напитки. В състава си те включват вид подсладител, който е и хранителна добавка. Тя е близо 200 пъти по – сладка от рафинираната захар! Газираните напитки са в състояние да увеличат телесната ви маса значително при редовен прием. Съществуват и неоспорими доказателства, че газираните напитки са способни да причинят заболяване от диабет.

СпортуванеЧетвърто: движете се винаги, когато е възможно. Когато трябва да отидете до магазина, не се качвайте в колата, направете си малка разходка. Ако работното ви място, не е прекалено далеч, не прибягвайте до обществен транспорт или личния автомобил. Сутрин човешкия организъм и мозък имат нужда от свеж приток на кислород. Правейки тази разходка ще се почувствате много по – работоспособни от обикновено.

Всички са наясно кое вреди на здравето и кое не. Малко са тези, които наистина осъзнават колко точно страда организма при редовния прием на горепосочените продукти. Направете един експеримент. Ограничете сладкишите, газираните напитки и пържолите само за десетина дни. Това не е много дълъг период, но за сметка на това е напълно достатъчен, за да осъзнаете, че без тези храни се чувствате много по – добре. Тонусът ви ще се възвърне, усмивката също, и е сигурно, че ще сте свалили поне 2 килограма от телесната си маса.

Здравословната храна е една крачка към здравословния  начин на живот. Колкото по – скоро я направите, толкова по – бързо ще разберете, че това е което винаги сте искали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса