Loading...
Семейство

Толерантно отношение между децата: Как да го развием?

Толерантно отношение между децата

Толерантно отношение между децата

Да се развие толерантно отношение между децата не е лесно. Мултиетническото общество е нашата реалност, но да научите детето да приема и разбира различните не е лесно. Децата с ментални проблеми и децата с различен цвят на кожата, или от различен етнос, понякога трудно могат да бъдат приемани. Затова е добре децата да бъдат отворени към опознаване на различните култури, а това им отваря вратите за нови преживявания и нови идеи.

За да имат успешно бъдеще, децата не трябва да се страхуват да излязат извън зоната си на комфорт, т.е. трябва да ги научим да разбират, уважават и ценят другите и различните от тях.

Всички деца принципно могат да научат нови и полезни неща от другите култури, да получат възможности за образование, работа, пътуване, свобода при избора на начин на живот, изкуството и в много други области от живота.

Толерантността не означава отстъпки от почтеността, а напротив — предполага приемане на други хора по начина, по който бихме искали те да приемат нас. Разбирането и приемането на различните понякога може да се окаже доста трудно.

Също толкова голямо предизвикателство е да възпитате децата, да приемат връстниците им, които са с ментални заболявания. Аутизмът е проблем, който засяга немалък процент от децата. Да приемат болните сред здравите, е нещо, което децата не могат да се научат сами.

Децата често имат нивото на толерантност като това на техните родители. Родителите на децата са модел, който те гледат, наблюдават и имитират дори преди да започнат да говорят, така че родителите, показващи толерантност чрез своите думи и действия, учат децата да уважават различията.

По този начин ги насърчават да общуват и играят с деца, които са различни от тях.

Няколко съвета как да научите децата на толерантност:

  1. Разкажете на децата си за традициите в семейството и ги накарайте да се чувстват горди от това. В същото време учете заедно с децата си за другите култури и традиции.
  2. Помислете за начина, по който говорите и си взаимодействате с други хора. Дали в това има отражение на толерантност? Покажете уважение към другите и вашите деца ще приемат този модел.
  3. Изберете програми, филми и игри, които отразяват стойността на различията. Това също може да помогне.
  4. Училището е институция, която заедно със семейството има голяма роля във възпитанието на децата. Съобразете насоките на възпитанието с тези в училищните програми, особено с програмите, които насърчават мултикултурализма и приемането на различните деца, с физически и ментални проблеми.
  5. Възпитавайте децата си да се отнасят с уважение и да споделят нещата си с другите. Детска рокля, кукла, книга или играчка, може да се превърне не само в ябълка на раздора, но и в повод за изграждането на приятелство. Насърчавайте ги да помагат на връстниците си в неравностойно положение. Така например детските рокли, които са им малки, могат да бъдат подарени на други деца, които да ги носят. Същото се отнася до играчки, книги и учебници.

Най-важно е децата да започнат да приемат различните, а не да се боят от тях. И личният пример на всеки родител е най-важен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса