Loading...
Облекло

Вълнената прежда не е това, което беше

Плетива от вълна? Ако допреди няколко години идеята да носим подобни дрехи, предизвикваше смръщване, то днес те са едни от най-популярните и предпочитани облекла. Благодарение на модерните технологии и новите техники на багрене, вълната вече не е скучна, груба и неудобна за плетене или носене.

Има много видове вълнена прежда  – алпака, овча вълна, мохер, мерино, кашмир, вълна от ангорски заек, камилска вълна, вълна от як, от кавказка овчарка или лама. Всеки тип е изключително специфичен, но качествата на плетивата от вълна са безспорни.

Овча вълна

Най-популярна е овчата вълна. За съжаление преждата, която се преде от нея често пъти е твърде груба и дразни кожата. Затова в последните години се смесва със синтетични тъкани, за да се гарантира по-голяма мекота и запазване на структурата на изделията изработени от нея. Тя е и една от най-евтините на пазара, именно заради това, че се произвежда относително лесно и се поддържа също така лесно. Не е силно податлива на замърсяване и е подходяща за плетене на чорапи, пуловери, терлици, блузи, клинове и други облекла.

вълна мерино

Вълна мерино

Преждата от мериносова овца се смята за една от най-фините и меки прежди в света. Австралийската порода е и една от най-скъпите, поради което и цената на този тип вълнени прежди е по-висока. Тя е с еластична структура, лесно се боядисва, а плетивата са меки, а не груби, както при обикновената овча вълна.

алпака

Алпака

Отново един много популярен тип вълна, който се добива от ламата Алпака. Прежните от този тип вълна са с високо качество, цените са умерени, а влакната са хомогенни и копринено меки. Тази вълна е и по-икономична от другите видове и не предизвиква алергии.

Мохер

Мохерът най-често се произвежда от козината на ангорските кози, които са известни с дългия си косъм. Тя е изключително мека и пухкава, освен това е подходяща за боядисване в ярки цветове. Преждата е мека, ефирна и много еластична. Обичайно този тип прежда се смесва с овча вълна или акрил за по-голяма устойчивост на износване.

кашмир

Кашмир

Една от най-меките вълнени прежди, които може да изберете. Изработват се от руното на високопланинска кашмирена коза от Китай или Монголия. Кашмирът се счита още за царска вълна, но е по-труден за боядисване. Обикновено се боядисва в светли цветове, а след обработка има мек блясък.

ангорска

Ангорска вълна

Това е най-меката вълнена прежда след кашмира и се изработва от козината на ангорския заек. Изключително подходяща е за детски облекла, тъй като не съдържа никакви отровни вещества или мазнини, а също така е хипоалергенна. Преждите от този тип вълна са качествени, но също така и много деликатни. Лесно се боядисват, но в същото време, не се славят с много здрава нишка.

Камилска вълна и вълна от як

Тя има по-груба текстура и не се боядисва. И двата типа вълна са с характерен кафяв цвят и са популярни за изработка на чорапи, пуловери, шапки, шалове, ръкавици и други зимни аксесоари.

Прежда от кавказка овчарка

Да, дори кучетата се използват за отглеждане на вълна. Преждите от кавказка овчарка се смятат едва ли не за лековити. Тя е с много високо качество, задържа топлината, но не може да се боядисва. Преждите обикновено са от козината около врата, тъй като иначе би била много бодлива.
прежда от кавказка овчарка

Що се отнася до боядисването, в миналото са използвани корени, листа и цветове от различни растения, за да се оцветят различните видове прежди. Днес всичко става много по-лесно, благодарение на акрилните бои, както и на универсалните синтетични оцветители. С тях се постигат по-наситени цветове, а освен това предпазват тъканите от увреждане.

Избор на редактора
Толерантно отношение между децата
Избор на облекло
Домашни маски за коса